21.06.2025 – 31.08.2025
I sommeren 2025 sætter Kirsten Kjærs Museum fokus på keramik.
Udgangspunktet er keramikeren Lone-Lotte Janns donation af egne værker til Kirsten Kjærs Museum.
Janns keramik er påvirket af mange års ophold i Sydamerika. Hendes formsprog er præget af sydamerikansk kultur samt af træk fra indiansk og præcolumbiansk kunst. Det gør hende særegen i dansk keramik; men det har sandsynligvis også bidraget til hendes nicheprægede position og manglende synliggørelse.
Keramikhistorisk er Janns også relevant, fordi hun var en del af den kreds, der opstod omkring keramikeren Erik Nyholms værksted ved Silkeborg. Derfor formidles også værkstedet og den betydning, det har haft for en hel generation af danske keramikere og billedkunstnere. Formidlingen omfatter bl.a. via dokumentarvideo, tekst og foredrag om hans betydning for dansk keramik.
Keramikeren Katrine Nyholm, der er bindeled- og formidler på både Janns donationen såvel som sommerudstillingen, bidrager også med egne værker til Keramisk Sommer. Hendes optagethed af moduler og deres mønstre og ornamenter, lægger sig naturligt i forlængelse af og perspektiverer Janns tilgang og udtryk.
Derudover viser fire keramiske billedkunstnere udstillingen “Rod, rødder og rodløshed”. Det er Mia Roar Damsted, Helle Hee Degaardt, Dorthe Hedegaard og Jette Sørensen, der tager afsæt i maleren Kirsten Kjærs liv og identitet samt hendes opgør med den tids normer.
Udstillingen kredser om rødder, netværk og kvinders møde med verden, omsat til en sanselig dialog om forbundethed, forskellighed og forandring.
Sidst men ikke mindst aktiveres museets eksisterende keramiske samling. Den består af ca. 300 værker – hovedsageligt dansk keramik fra omkring 1970 til ca. 2014. Samlingen, der er doneret af Axel Kock Jensen, omfatter blandt andet værker af internationale keramikere som Gutte Eriksen, Steen Lykke Madsen, Bente Skjøttgaard, m.fl.; men også lokale keramikere som Torsten Mosumgaard er repræsenteret med adskillige værker.
Med Keramisk Sommer ønsker Kirsten Kjærs Museum at give besøgende et indtryk af bredden i dansk keramik og at indsætte Lone-Lotte Janns donation i en bredere kontekst.
Foto: “Keramisk objekt”, Lone-Lotte Janns, foto: Lars Bay